de ballondrukkerij van De Ballonnenkoning

Logo aanleveren

Bedrukte ballonnen aanvragen?

Vraag direct een offerte aan!

Aanleveren logo / ontwerp

Wat is een vector bestand? (.eps /.ai / .svg / .pdf)

Een vectorbestand is een type digitaal grafisch bestand dat grafische informatie opslaat in de vorm van vectoren. Vectoren zijn wiskundige objecten die punten, lijnen, curves en vormen definiëren met behulp van wiskundige formules. In tegenstelling tot rasterafbeeldingen (zoals JPEG, PNG of GIF), die informatie opslaan als een rooster van gekleurde pixels, slaan vectorbestanden grafische informatie op als wiskundige instructies voor het tekenen van objecten.

Enkele belangrijke kenmerken van vectorbestanden zijn:

1. Schaalbaarheid: Vectorafbeeldingen kunnen zonder verlies van kwaliteit worden vergroot of verkleind omdat ze zijn gebaseerd op wiskundige formules. Dit maakt ze ideaal voor logo’s, illustraties en andere grafische elementen die in verschillende formaten moeten worden gebruikt.

2. Scherpe randen: Aangezien vectoren geen pixels gebruiken, hebben vectorafbeeldingen scherpe, heldere randen, ongeacht de grootte waarop ze worden weergegeven.

3. Bewerkbaarheid: Vectorafbeeldingen kunnen gemakkelijk worden bewerkt en aangepast met behulp van vectorgrafische software, zoals Adobe Illustrator of CorelDRAW. U kunt de vormen, kleuren en lijnen eenvoudig wijzigen.

4. Kleurgebruik: Vectorafbeeldingen gebruiken meestal vaste kleuren en kleurovergangen, waardoor ze geschikt zijn voor logo’s en illustraties met duidelijke kleurenscheidingen.

5. Bestandsindelingen: Veelgebruikte vectorbestandsindelingen zijn onder andere SVG (Scalable Vector Graphics), AI (Adobe Illustrator), EPS (Encapsulated PostScript) en PDF (Portable Document Format, dat vectorafbeeldingen kan bevatten naast andere inhoud).

Vectorbestanden zijn met name geschikt voor grafisch ontwerpwerk en afdruktoepassingen waarbij nauwkeurigheid en schaalbaarheid essentieel zijn. Ze worden vaak gebruikt voor het maken van logo’s, pictogrammen, illustraties, infographics en technische tekeningen.

In welk programma maak ik een vector bestand?

Vectorafbeeldingen kunnen gemakkelijk worden bewerkt en aangepast met behulp van vectorgrafische software, zoals Adobe Illustrator of CorelDRAW.

Omzetten lettertypen naar contouren

Om er zeker van te zijn dat het lettertype juist wordt weergegeven moet deze worden omgezet naar contouren.

U kunt eventueel ook het lettertype meesturen.

Handige links voor hulp